Meten is weten.

Optometrie
Naast het aanmeten van een goede bril kan een optometrist,o.a. door metingen,  mogelijke medische oorzaken uitsluiten. Hij schrijft zo nodig een bril, contactlenzen of andere optische hulpmiddelen voor. Mocht er een pathologische reden zijn dan kan een optometrist doorverwijzen naar een huisarts of medisch specialist.

Phoropter en pasbril
In sommige gevallen vereist een oogmeting de ouderwetse pasbril. Handmatig worden er proefglaasje in de pasbril geplaatst en dat wordt door de klant meestal als minder plezierig beschouwd.
De meeste oogmetingen worden verricht met een phoropter, ofwel een oogmeetinstrument. Bij OOG Edam is dit een computergestuurd instrument. Het voordeel is dat de oogmeting soepel en snel verloopt. Met een druk op de knop kan de nieuwe sterkte nog even met de oude vergeleken worden.

Oogdruk meting
Een te hoge oogdruk  kan blindheid veroorzaken. Deze aandoening wordt  Glaucoom genoemd. Een verhoogde oogdruk voelt men in de meeste gevallen niet. Na het veertigste levensjaar is het van belang dat dit regelmatig gemeten wordt. Met een zogenoemde mobiele Non-Contact Tonometer bij OOG Edam kan de oogdruk (ook op locatie) snel gemeten worden.

Topografie
Met een topograaf kan de vorm van het hoornvlies in kaart gebracht worden. Dit is essentieel bij bijvoorbeeld het aanmeten van nachtlenzen en screening voor ooglaseren. Bij verdenking van bepaalde hoornvliesaandoeningen biedt een topograaf uitkomst.

Microscoop met video-ondersteuning
Met het gebruik van een microscoop kunnen ogen nauwkeurig onderzocht worden. Bevindingen zoals een ontsteking, staar of een contactlens-passing kunnen in beeld gebracht en opgeslagen worden. Daarna worden deze met de bijbehorende uitleg aan de klant getoond.

Visureal
De Visureal is een instrument om brillenglazen op de juiste positie in de bril in te meten. Door het gebruik van fototechnologie wordt dit tot in de perfectie gerealiseerd.
Vooral bij het aanmeten van de modernste multifocale glazen is deze 3D technologie een vereiste. Maar OOG Edam gebruikt deze techniek bij alle brillen.